1
 |  Anasayfa |  Ziyaretçi Defteri |  İletişim |          
                

Buyaz İhsan Üren Şiir Ödülü |    
Yazıları |    
Şiirleri |    
Ufuk Turu |    
Kitapları |    
Hakkında |    
Basında |    
Fotoğraflarla |    





İçimdeki Şiir Hayvanı

Fazıl Hüsnü Dağlarca’ nın son şiir kitabının adı yukarıdaki başlık: “İçimdeki Şiir Hayvanı”, Hiç ayrıksı düşmeyecek bir ad seçerek, sevgili Dağlarca, büyüsünü bize aktarıyor!

2006 yılında bence önemli bir şiir olayı olarak algıladığım Dağlarca’nın Norgunk Yayıncılıktan yeni basımı çok geç yapılan daha doğru söylersek adeta unutulan “ Taş Devri” adlı şiir kitabının oldukça ilginç bir öyküsü var:

Çocuk ve Allah, şiir söylemenin kendimce ilk düşünülmüş başarısıdır. “Havaya Çizilen Dünya”da ne demek istediklerimi yazmıştım. “Çocuk ve Allah’ ta demek istediklerimi yazdım. Çocuk ve Allah’ı izleyen “Taş Devri” demek istediklerimle ne demek istediklerimi yeniden bir araya getirir. Demek istediklerimle ne demek istediklerim, siz de biliyorsunuz, bambaşkadırlar. Birisi yarını düşünmek gibidir. Birisi yarının sizi düşündüğüdür.

Taş Devri; “ Söz dalgalarının dağlara çarpması. İlk karanlığın sözleri daha iri göstermesi. Beş sözcük bilen bir duyarlığın söz selinde duyduğu korku. Çaresizlik… Kaçma … Ürkü… Şuna da benzetebilirsiniz; bir çocuk kırda oynarken, akan küçük suyun içinde sözlerin yüzdüğünü görüyor, anlamıyor yüzen sözlerin çoğunu, anlamadığının resmini yapıyor. Buna benzer bir şey.” Böyle özetlenebiliyor “Taş Devri”.

Enis Batur: Cumhuriyet Gazetesinin Kitap ekinde Pervasız Pertavsız’ da F. H. Dağlarca’nın Norgunk Yayınlarınca 60 yıl sonra yeniden basılan “Taş Devri” adlı şiir kitabının dünyada öne çıkmış birçok ünlü şairden hiç de aşağı kalmadığını söyleyip F.H.Dağlarca daha ne yapmalıdır diye sorup takaza ediyor.

Evet, görevini yapan şairden sonra; kimler devreye girerek sorumluluk ve görev almalı dış dünyaya sesimizi duyurmalılar?

Bence bu dönemdeki eksik halka Kültür Bakanlığı olmalıdır; cezalandırmak için sanatçı kovalayan devlet, sanatçısını dünyaya tanıtma görevini de üstlenmelidir. Bunun için elinden gelen gelmeyen her çareye başvurmalıdır, Çünkü sanatçı iktidardakilerin karşıtı olabilir ama düşmanı değildir!

Böyle bir iktidarı ölmeden görebileceğime inanmıyorum.

2005 Ufuk Turu’ nda F.H. Dağlarca’nın bir sözünü almışım:

-“Şiir bir bakıma vahşi hayvandır. Şairler bunu türlü yöntemlerle kendilerine bağlamışlar. İlk şiirlerimde onu dizginleyemezdim. Yıllar geçtikçe nerelerinin daha yumuşak olduğunu, nerelerden kımıldamaz hale getireceğimi aradım, buldum. Şiir aranan, bulunan bir yaratıktır.”

Cumhuriyet Gazetesinin 28 Şubat 2007 tarihli sayısında Hikmet Altınkaynak’ ın “ Türkçenin ve Şiirin Efendisi” başlıklı yazısında özetle şunu diyor: 94 yaşındaki büyük şairimiz, dünyada yaşayan şairlerin en büyüğü olduğu gibi, yazmayı sürdüren şairlerin de en büyüğüdür. Son kitabı “İçimdeki Şiir Hayvanı” 138. kitabıdır. 200’ün üzerinde irili ufaklı ödül almıştır. Guinness Rekorlar Kitabına alınmalıdır.” Önerisini getiriyor.

Dağlarca: Şiir, bir saat gibi içinde bulunulan zamanı, bir pusula gibi de gidilecek yönü göstermelidir.” demiş. İçimdeki Şiir Hayvanı; kitabını tanıtırken 138. kitabı demiştik Dağlarca’nın. Bu arada 139. kitap çıktı! ( orda karanlık olurum ) Acele etmeli, her an 140. kitabı çıkarabilir Dağlarca… İyisi mi acele edeyim.

İçimdeki Şiir Hayvanı; Kıpır kıpır canlı, devinen, varlığını duyuran bir hayvan. İnsanın kucağına atlayan bir kedi. Bu hayvanın kuyruğu mırıltılarla tempo tutuyor şiire! “En eski insanlar benzerdi hayvana”.

Cumhuriyet Gazetesi Kitap ekinde 15 Mart 2007 tarih, 891. sayısında Onur Zafer Ceylan’ ın “İçimizdeki Şiir Dahisi” başlıklı yazısında “Fazıl Hüsnü, doğal düzene uyum sağlayabilen insanın, şiirsel büyü taşıyan hayvansı yanına yakın olduğu, onu devindirdiği sürece insanlaşacağını söylemektedir.”

Radikal Gazetesinin 16 Mart 2007 tarihli Kitap ekinde Haydar Ergülen “Şiirin de Ötesinde Bir Şair“ başlıklı yazısında 10 maddede F.H.Dağlarca’ yı anlatır: güzel ve derli toplu bir yazı: 1-Dağlarca bir ‘Başyapıt’ tır. 2-Dağlarca için dünya düzyazı, evren şiirdir. 3-Dağlarca’nın yazdığı bir ‘meta-şiir’ dir. 4-Dağlarca bir ‘düşünce şiiri’ yazar. 5-Dağlarca belki de bir ‘Şaman’ dır. 6-Dağlarca’nın şiiri ‘ilkel’ bir şiirdir. 7- Dağlarca bir ‘sınav’ dır. 8-Bir Dağlarca mı, çok Dağlarca mı? 9-Dağlarca şiirinin yaşı yoktur. 10- Dağlarca’da ‘gençlik’ kadim bir kavramdır

Ben bu yazıya oturduğumda Enis Batur’ un Taş Devri üzerine yazısından başka bir yazı yoktu. Maşallah yazılara yetişemez duruma geldim. İyisi mi artık keseyim

Kitaptan Dağlarca’yı veren bir şiir:

İhsan ÜREN


Mavi kaval


Dinledik bugün
Seninle ben
Özel türkümüzü

Ben seni göremezim
Ben seni göremez
Ben seni göremezim
Ben seni göremez
Ta orda büyür yıldız
Ta orda büyür güneş
Ben seni göremez

Ben seni bulamazım
Ben seni bulamaz
Ben seni bulamazım
Ben seni bulamaz
Su seni yansır mı ki
Göl seni yansır mı ki
Ben seni bulamaz

Ben seni duyamazım
Ben seni duyamaz
Ben seni duyamazım
Ben seni duyamaz
Kuzu ot işitir de
Keçi dal işitir de
Ben seni duyamaz

Ben seni öpemezim
Ben seni öpemez
Ben seni öpemezim
Ben seni öpemez
Yeryüzün öperim de
Gökyüzün öperim de
Ben seni öpemez

-F.H. Dağlarca-
( ‘İçimdeki Şiir Hayvanı’ kitabından )

İhsan Üren






17.05.2007
9801






Geri Dön   Yukarı Çık






© 2006 Her hakkı saklıdır.

Og innenfor en vedvarende kjøring for å holde fansen oppdatert om nye Funimation utgivelser, Ugg Sko Oslo har organisasjonen også lansert en oppdatering ukentlig podcast, Ugg Norges Fake den Funimation QuickieAfter snakker om Funimation er mye mer grunnleggende planer, Ugg Oslo startet Sheehan segmentet fra panelet at flertallet av deltakerne hadde klart Vi har ventet på ivrig: Ugg Votter Pris en gjennomgang av release datoer for noen av de dusinvis av anime serien nå i Funimation køen. Cayuga Heights må ha fullført sin studie før du tar boring avløpsvann og krevde boreoperasjonen for å avsløre sine kjemiske forbindelser og egenskaperUgg Norge Salg , sa DiMura. Hvis en organisasjon er motvillige til å fullstendig avsløre sin boring kjemikalieblandingen, Ugg På Nett DEC mest sannsynlig ikke ville trenger firmaet å avsløre de kjemiske stoffene for publikum, Uggs Oslo City men de bør likevel deles sammen med DEC, nevnte DiMura. 1. substantiv. Kennedy Ugg Forhandlere I Norge Problemene av planeten ikke kan muligens løses ved skeptikere eller kynikere som horisonter er begrenset av det klare realiteter. Uggs Oslo Pris Vi må ha karer som kan drømme om ting som aldri hadde vært.Ugg Boots John F. Kennedy 'Jeg liker Amerika større enn noen annen nasjon i denne verden, Ugg På Nätet og nettopp på grunn av dette, jeg insisterer rundt hensiktsmessig å kritisere henne evig.' James A.